Mesleki statünüze göre aşağıdaki gibidir
Avrupa’nın önemli merkezlerinden Avusturya, yıl içinde yabancı pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Avusturya vizesi almak isteyen Türk vatandaşları ise iki ülke arasında yapılan anlaşmalar kapsamında vize koşullarını sağlamaları haline seyahatlerini gerçekleştirebilmektedir. Avusturya Konsolosluğu’na yapılacak vize başvuruları bireysel olarak kabul edilmemektedir. Vize başvurusu doğrudan yetkili vize başvuru merkezleri ya da acenteler aracılığıyla yapılmaktadır. Avusturya’ya seyahat amacına göre Türk vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Avusturya ve Türkiye arasında vize uygulaması bulunmaktadır. Bu nedenle Türk vatandaşlarının ülkeyi ziyaret edebilmeleri için vize işlemlerini yetkili kuruluşlar üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Şahsi olarak yapılacak vize başvurularının Avusturya tarafından kabul edilmemesi nedeniyle yetkili vize kuruluşları ile iletişime geçmek ve vize başvuru için belirlenen koşulların sağlanması halinde işlem gerçekleştirmek gerekmektedir. Başvuru sırasında talep edilen bilgi ve belgelerin eksiz olarak teslim edilmesi ve başvuru takibinin yapılması tavsiye edilir.
Avrupa denince akla gelen ilk ülkelerden olan Avusturya, önemli bir kültür sanat rotalarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise bu ülkeye seyahat edebilmeleri için vize almaları gerekecektir. Avusturya vizesi almak içinse bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu prosedürleri yerine getirenlerin kısa süre içinde vize başvuruları sonuçlanacaktır. Vize işlemlerinin hızlanması ve olumlu yanıt alma sürecinin hızlandırılması için uçak bileti, otel rezervasyonu veya davet gibi temel belgelere sahip olmak da önemli bir etken olacaktır.
Avusturya’ya yapılacak seyahatin amacına göre farklı vize türleri bulunmaktadır. Kısa süreli veya uzun süreli olmak üzere başvuruların bu hedefler doğrultusunda ilgili birimlere yapılması gerekir. Avusturya vize başvurusu yapmak isteyenlerin şu unsurlara dikkat etmeleri tavsiye edilir:
Avusturya vizesi almak isteyenlerin söz konusu koşulları karşılamaları ve seyahat amacına göre uygun vize türüne başvurmaları mümkündür. Başvuru işlemleri konsolosluk birimlerine bireysel olarak yapılmayacağı için konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş merkezlerden Avusturya vizesi alınabilmektedir. Avusturya vizesi nasıl alınır sorusuna detaylı yanıt almak isteyenlerin vize başvuru sürecine ilişkin söz konusu yetkili acentelerden hizmet almaları önerilmektedir.
Avusturya’ya Türkiye’den gidecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alması gerekmektedir. Vizesiz olarak Avusturya’ya seyahat etmek için bazı istisnalar belirlenmiştir. Bu istisnalar içinde sayılan kişilerin vizesiz olarak Avusturya’ya belirli sürelerde olmak kaydıyla seyahat etmeleri mümkündür. Avusturya’ya seyahat edecek kişiler Schengen vizesine sahip değilse ve borda renk umumi pasaporta sahiplerse vize almaları gerekecektir.
Vizeden muaf olarak Avusturya’ya seyahat etmeleri mümkün olan kişiler ve bu kapsamda sayılan bazı istisnalar ise kısaca şöyledir:
Vizesiz ziyaret için belirlenen şartları karşılayan Türk vatandaşları, 180 gün içinde 90 gün vizesiz olarak seyahat etme hakkına sahiptir. Belirlenen süreler içinde vizesiz olarak seyahat edecek kişilerin daha uzun süreli işlemler için gerekli vize uzatma ve yenileme işlemlerini de yapmaları gerekecektir. Avusturya’ya ayrıca ticari faaliyetler için veya davet üzerine gidecek kişilerin vize konusunda bazı kolaylıklar elde etmelerine olanak tanınmaktadır. Bu durum doğrudan başvuru yapılacak vize türüne göre değişiklik gösterecektir.
Avusturya vize başvurusunda bulunacak kişilerin başvuru işlemlerini bireysel olarak yapmaları mümkün değildir. Bu nedenle yetki sahibi vize başvuru merkezleri veya acenteler aracılığıyla vize başvurusunun yapılması gerekmektedir. Başvuru işlemleri için farklı belgeler talep edilebilir. Söz konusu belgelerin farklılık göstermesinde başvuru yapılacak vize türüne göre detaylar değişecektir. Avusturya’ya kısa süreli olarak seyahat gerçekleştirecek kişilerin turistik vize başvurularını yapmaları için vize başvuru merkezlerinden parmak izi vererek randevu almaları gerekmektedir.
Avusturya vize başvurusu kısaca şu adımlardan oluşmaktadır:
Başvuru sürecine pasaportun konsolosluktaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından başvuru sahibine kargo yoluyla veya başvuru yapılan acente üzerinden pasaportları teslim edilmektedir.
Avusturya vizesine başvuru yapılan tarihten sonra ortalama 5 – 10 iş günü içinde vize onay ya da ret yanıtı verilmektedir. Tatil günlerine denk gelmesi halinde süreç uzayacaktır. Ayrıca başvurularını yapan kişilerin çok daha kısa sürede yanıt almaları için deneyimli acentelerle ve profesyonellerle çalışarak tüm istenen belge ve bilgilerin eksiksiz olarak hazırlanmasını gerçekleştirmeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca otel rezervasyonunun yapılması, davet üzerine gitmek veya diğer birçok yöntem de bu kapsamda sürecin kısalmasını sağlayacaktır.
Avusturya vizesine başvuru yapanlar için yoğunluğa göre değişmekle beraber 15 – 20 gün gibi sürelerden daha uzun sürmesi de mümkündür. Özellikle belirli dönemlerde ve tatil sezonlarında çok sayıda vize başvurusunun gelmesi nedeniyle süreç uzayabilir. Bu nedenle seyahat tarihinden en az 15 gün öncesinden başvuru işlemlerinin tamamlanmış olması son derece önemlidir. Aksi halde vize sürecinde beklenmeyen aksamalar seyahat planlarının değişmesine neden olabilir. Avusturya vizesi kaç güne çıkar sorusu bu tür değişkenler nedeniyle kişiden kişiye değişecektir.
Avusturya vizesine başvuru yapacak kişilerden vize türlerine göre farklı belgeler talep edilecektir. Bu belgelerin tam bir şekilde ve yalan beyanda bulunmadan belirtilen vize birimlerine iletilmesi gerekir. Vize için gerekecek tüm belgelerin önceden uzman kişilerle beraber hazırlanması vize onayının alınmasında oldukça önemlidir.
Avusturya vize işlemlerinde çalışanlar, esnaflar, serbest meslek mensupları, kamu görevlileri, sanatçılar, öğrenciler ve diğer birçok farklı kesimden insan için belgeler değişebilir. Avusturya vizesi için gerekli evraklar kısaca şunlardır:
Ticari ziyaretlerde bulunacak kişilerin elektronik davetiyelerle de ülkeye seyahat etmeleri mümkündür. Açıklayıcı seyahat programı gibi farklı birçok belge de talep edilecektir. Ayrıca son dönemde Covid – 19 gibi artan salgın hastalıklara yönelik de aşı, test veya hastalık geçmişini gösteren temel bilgiler talep edilebilir.
Türkiye’den Avusturya’ya seyahat edecek kişilerin seyahat amacına göre farklı vize türlerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu vize türlerine göre talep edilecek belgeler ve başvuru koşulları da değişebilir. Tüm ülkeler için seyahat amacına göre vize türlerinin kapsamı bir biri ile benzerlik göstermektedir. Turistik vize ise en yaygın vize türü olarak öne çıkar.
Avusturya vize türleri kısaca şunlardır:
Avusturya turistik vizesi kapsamında 90 gün ile sınırlı olacak şekilde seyahat vizesi alınması mümkündür. Planlanan seyahat tarihinden en erken 3 ay en çok 4 hafta öncesine kadar turistik vize başvurusunun yapılması gerekmektedir.
C tipi kısa süreli vize ise aynı zamanda Schengen vizesi olarak da bilinmektedir. 180 gün içinde 90 gün ile sınırlı seyahatler için alınan vize türü olarak genel bir tanımlamaya sahiptir. Turistik, ticari, aile ziyareti, Erasmus ya da diğer kültürel etkinliklere katılım için gerekli olan vize tipi olarak değerlendirilmektedir.
Avusturya vize başvurusunu yapacak kişilerin kişisel iletişim ve kimlik bilgileri ile seyahat amaçlarına yer verdikleri başvuru formunda tüm bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir. Avusturya vize başvuru formunu yetkili vize merkezlerinden ve ilgili elektronik ortam üzerinden doldurmak mümkündür.
Avusturya vize başvuru formunda yer alan kişisel bilgiler, seyahat amacı, mesleki bilgiler ve iletişim bilgilerinin girilmesi yeterli olacaktır. Başvuru formunu doldururken dikkat edilmesi gerekenler ise kısaca şöyledir:
Temel bazı unsurlara dikkat ederek dolduracağınız Avusturya vize başvuru formu sayesinde sürecin çok daha hızlı şekilde gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz.
Avusturya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi tarafından turistik amaçlı vize taleplerine bile zaman zaman ret yanıtı verilmektedir. Avusturya vize başvurusu reddedilen kişilerin itiraz hakkı bulunmaktadır. Avusturya Konsolosluğuna yazılı müracaat ile itirazın gerçekleştirilmesi mümkündür. Ret mektubunda tarafınıza iletilen gerekçelerin ortadan kalkması veya haksız gerekçeler olduğu konusunda ikna edici argümanların öne sürülmesi halinde itiraz sonucunuzun olumlu olması mümkündür.
Avusturya Schengen bölgesine dahil olması sayesinde ülkeye Schengen vizesi ile giriş yapılabilmektedir. Kısa süreli vize işlemleri için Schengen vizesine (C tipi) başvurulması gerekecektir. Schengen vizesi bulunan borda pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 180 gün içinde 90 gün aşmamak kaydıyla seyahat edebilmektedir.
Avusturya Schengen vizesi kapsamında Schengen bölgesinde yer alan ülkeler arasında sınır kontrollerinin kaldırılmasını sağlamıştır. Söz konusu anlaşmaya taraf ülkeler arasında serbest dolaşım hakkının elde edilmesi için Schengen vizesine ihtiyaç duyulacaktır. Bu kapsamda Avusturya Schengen vizesine başvurulması gerekir.
Avusturya vizesi almak isteyenler, seyahat nedenine bağlı olarak başvuru yapacakları vize türüne göre farklı ücretler ödeyebilirler. Ayrıca vize başvurularında farklı danışmanlık ücretleri ve harçlar da talep edilebilir. 2022 yılında da mevcut ekonomik koşullar ve diğer değişkenlere göre söz konusu ücretle değişmiştir.
Avusturya vize ücretleri kapsamında şu tür ücretler talep edilecektir:
Yurt dışına çıkmak isteyenlerin Avusturya vizesi almak için belirlenen tüm kalemlerde ücretleri yatırması ve başvuru evrakı içinde makbuz, hesap bilgisi gibi belgeleri de eklemeleri gerekecektir. Yıllara göre Avusturya vize ücretleri farklılık göstereceği için güncel fiyatlara göre başvuruların ve seyahat planının yapılması önerilir.
Vize İşlemleri