Mesleki statünüze göre aşağıdaki gibidir
Hollanda vizesi almak ve bu ülkeye seyahat etmek için bazı evrakların hazır olması gerekir. Hollanda’ya turistik amaçlarla gitmek isteyenler, Hollanda Turistik Vizesi çıkartabilirler. Schengen vizeleri arasında en sık başvuru yapılan vize türleri arasında yer aldığı için özellikle son yıllarda daha fazla popülerlik kazanmıştır. Hollanda’ya kısa süreli turistik bir gezinti düşünen kişiler 90 günü aşmayacak şekilde bu vizenin avantajından yararlanabilir. Avrupa’nın en çok ilgi gören ülkelerinden biri olan Hollanda’ya turistik vize alınarak giriş yapılabilir.
Hollanda, Batı Avrupa’da konumlanan ve Hollanda Krallığını oluşturan dört ülkeden biridir. Avrupa’nın en büyük limanlarından birine sahip olan bu ülkenin başkenti Amsterdam’dır. Hollanda’nın yönetim merkezi Lahey olup, Rotterdam ve Deventer gibi önemli şehirleri bulunur. Hollanda’ya seyahat etmek isteyen kişiler genellikle Hollanda vizesi nasıl alınır sorusunun yanıtını aramaktadır. Hollanda turistik vizesi alabilmek için bazı belgelerin hazırlanması ve ilgili kurumlara başvuru yapılması şarttır.
Hollanda’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının pasaportlarına göre vize uygulaması yapılır. İşte bu sebeple Hollanda’ya vizesiz gidilir mi sorusuna bazı Türk vatandaşları için evet yanıtını vermek mümkündür. Pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Hollanda da turistlerin sahip olduğu pasaportlara göre vize talep etmektedir. Eğer Bordo yani Umuma Mahsus pasaporta sahipseniz, Hollanda’ya giriş yapabilmeniz için vize almanız gerekir. Ancak Gri (Hizmet), Yeşil (Hususi) ve Siyah (Diplomatik) pasaport sahibiyseniz Hollanda’yı gezebilmek için vize almanıza gerek yoktur. Aynı zamanda Türk vatandaşları dışında Schengen vizesine sahip olan kişiler için de vize uygulamalarında bir takım farklılıklar görülebilmektedir.
Hollanda, Avrupa’da Schengen adı verilen bir bölgede yer alan ülkelerden biridir. Dolayısıyla Schengen vizesine sahip kişiler için belirlenmiş kurallara Hollanda da tabidir. Schengen vizesine sahip kişiler, Hollanda’ya yeniden vize almadan giriş yapabilirler. Fakat Hollanda Schengen vizesi ile bu ülkede kurallara uygun bir şekilde gezebilmek için de bazı kurallara dikkat edilmesi gerekir. Örneğin bu tür vizeye sahip kişiler, vizesini hangi ülkeden almışsa, o noktadan Hollanda’ya giriş yapmalı ve turistik gezisine başlamalıdır. Hollanda’ya Schengen vizesi ile giriş yapmak isteyenler vizesiz bir şekilde giriş yapabilir. Vizesiz olarak Hollanda’ya gitmek isteyenler için şu vize türleri ön plana çıkar:
Görüldüğü üzere Schengen vizesine sahip olan kişiler de bu vizeyi aldıkları ülkenin sınırları içinden Hollanda’ya geçiş yapabilirler. Ayrıca Hollanda tek girişli ve çift girişli Schengen vizesi, bu vizeye sahip kişilere sınırlı geçiş hakkı verir. Dolayısıyla bu tipte bir vizeye sahip olan kişiler, diğer Schengen ülkeleri arasında dolaşım yapamaz. Kurallara göre Hollanda Schengen vizesi alıp diğer ülkelere geçmek istiyorsanız, öncelikle çok girişli Hollanda Schengen vizesi çıkartmanız gerekir. Vize başvuruları sırasında bu unsuru göz önünde bulundurarak gerekli belgeleri hazırlamanız çok önemlidir.
Özellikle son yıllarda ülkemizden pek çok kişi Hollanda’ya turist vizesi alarak seyahat yapmak istemektedir. Bu vizeye sahip kişiler 90 gün boyunca Hollanda’da turist olarak gezebilir. Hollanda vizesine başvuru yapmak isteyen kişiler için başvuru mercii Hollanda Konsolosluğu’dur. Ayrıca herkesin şartları farklı olduğu için Hollanda vizesine başvuru yaparken vize türüne göre evrak hazırlanmalıdır. Eğer Hollanda için kısa süreli ziyaretle Schengen vizesi talep edecekseniz Hollanda Konsolosluğu bu tür başvuruları kabul etmeyebilir. Hollanda vizesi başvuru işlemlerinde Schengen vizesi talebinize göre yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerine müracaat etmeniz gerekebilir. Fakat uzun süreli Hollanda vizesi almak ve bu ülkeye geçiş yapmak istiyorsanız, Hollanda diplomatik temsilcisi olan konsolosluk üzerinden tüm vize başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz.
Hollanda’ya gitmek için vize başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin öncelikle Hollanda Konsolosluğu ile iletişime geçmesi gerekir. Hollanda vize başvuruları için ikamet edilen bölgedeki yetkili birimler kullanılabilir. Konsolosluktan randevu alarak Hollanda vizesi başvuru süreci başlatılabilir. Randevu gününde konsoloslukta olan kişiler evrak teslimi ile Biyometrik işlem yaptırmalıdır. Konsolosluğa evraklarınızı teslim ettiğiniz gün aynı zamanda parmak izi taramanız yapılır. Vize sürecinde olumlu yanıt alabilmeniz için tüm belgelerinizin doğru ve eksiksiz biçimde bulunmasına dikkat edilir. Herhangi bir sorun yaşanmazsa vize başvurunuz onaylanır ve Hollanda’ya vize ile giriş yapabilirsiniz.
Hollanda vize başvurunuzun ret cevabı almaması için dikkat etmeniz gereken detaylar şöyledir:
Hollanda vizesine başvurular yapıldıktan sonra vizenin onaylanma süreci başlar. Pek çok kişi bu sürecin normalden çok uzun sürdüğüne dair şikayetçi olsa da vizenin onaylanma süreci tamamen Hollanda Konsolosluğu’na bağlıdır. Konsoloslukta işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi halinde Hollanda vizesi ortalama 7 ila 15 iş günü içinde alınabilir. Ancak Hollanda’ya sadece turistik vize başvurusu yapmayıp aynı zamanda oturma izni gibi başvurular yapılacaksa, bu durumda vize onay süreci uzayabilir. Seyahat planınızda, otel ve uçak bileti rezervasyonlarınızda herhangi bir sorun yaşamamak için Hollanda vize başvurusu doğru zamanda yapmanız tavsiye edilir. Genellikle 10 gün civarında onaylanan Hollanda vize başvurularını seyahat tarihinden en geç 4 hafta öncesinde yapılması tavsiye edilir. Böylelikle bir ay öncesinden başvuru yaptığınız Hollanda vizenizi 7-15 iş günü içinde alarak seyahat planınızı aksatmamış olursunuz.
Hollanda Vizesi İçin Gerekli Evraklar?
Hollanda vizesine başvuru yaparken yetkili kurum tarafından bazı belgeler talep edilir. Hollanda Konsolosluğu’na yapılan turistik vize başvurularında bu evrakların eksiksiz biçimde teslim edilmesi gerekir. Evrakların eksik veya hatalı olduğu yapılan araştırma sonucunda tespit edilirse, vize başvurusu onaylanmaz. Hollanda Konsolosluğu’na yapılacak vize başvuruları için öncelikle en yakındaki yetkili birime başvurulması talep edilir. Bulunduğunuz ilde konsolosluk yoksa evrakları farklı şekillerde yetkili birime iletmeniz mümkündür. Ancak Hollanda vizesi başvurularında parmak izi kontrolü yapıldığı için başvuru sırasında mutlaka randevu aldığınız konumda olmanız gerekir. Hollanda vizesi için gerekli evraklar genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:
Tüm bu belgeler, Hollanda vizesi alırken başvuru sahibinden talep edilen evraklar arasında yer alır. Ayrıca Hollanda’ya vize ile giriş yapmak isteyenler arasında şoför vizesi alacakların teminat yazısı, uluslararası ehliyet, C2 belgesi gibi belgeleri hazır olmalıdır. Benzer şekilde denizci vizesi alacaklarınsa denizci cüzdanı, Türk firmasından imza sirküleri, Hollanda firmasından garanti yazısı gibi belgeleri bulunmalıdır. Bu evrakların eksik veya hatalı olması halinde Hollanda Konsolosluğu’ndan vize onayı çıkmaz. Hollanda’ya sorun yaşamadan seyahat etmek isteyen kişiler vize taleplerinde profesyonel ve kurumsal firmalardan destek alarak da bu süreci hızlandırabilirler.
Hollanda’ya turistik amaçla gitmek isteyenler için belirlenen vize türleri vardır. Bunun dışında Hollanda sınırlarına giriş yaparken farklı durumda olan kişiler için farklı vizeler talep edilebilir. Turistler dışında iş için Hollanda’ya giden kişilerden mesleklerine göre vize belgeleri istenir. Son yıllarda giderek popülerlik kazanan Hollanda’ya turistik vize dışında en çok dikkat çeken vize türleri arasında şunlar yer alır:
Görüldüğü üzere Hollanda’ya turistik veya farklı amaçlarla ziyaret etmek isteyen kişilerin alması gereken vize türleri farklılık gösterebilir. Her Hollanda vizesi türünde, yetkili konsolosluk tarafından başvuru sırasında başka belgeler talep edilebilir. Hollanda vizesine başvuru yapan kişilerden vize başvuru formu dışında pek çok evrak istenir. Bu Evranların vize türüne uygun olmasına mutlaka dikkat edilmesi gerekir.
Hollanda vizesine başvuru sırasında herhangi bir problem yaşanmaması için form doldururken dikkatli olunması gerekir. Bununla birlikte Hollanda vize başvuru formunu doldurmak için gerekli bilgilerin Hollanda diplomatik temsilciliklerinden öğrenilmesi faydalı olacaktır. Formu Hollanda Konsolosluğu yetkililerinden bilgi alarak veya vize almanıza yardımcı olacak aracı kurumların desteği ile doldurabilirsiniz.
Hollanda vizesi başvurunuz olumsuz sonuçlanmış ve öne sürülen gerekçelere göre hata olduğunu düşünüyorsanız, vize reddine itiraz edebilirsiniz. Konsoloslukta vize başvurusunun reddedilmesinde seyahat amacının kanıtlanamaması önemli bir unsurdur. Hollanda vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda Hollanda Konsolosluğu’na vize reddi için başvuru yapabilirsiniz.
Hollanda, Avrupa’da Schengen bölgesinde yer aldığı için Schengen bölgesi kapsamında vize muafiyeti uygulaması vardır. Dolayısıyla Hollanda’yı ziyaret etmek isteyen kişiler, eğer Schengen vizesine sahiplerse, bu onlara ülkede rahatlıkla seyahat edebilmelerini sağlamaya yeterlidir. Dolayısıyla Schengen bölgesinde olan ülkelerden Hollanda’yı ziyaret etmek için vize almalarına gerek yoktur. Pek çok Avrupa ülkesinin dışında, Amerika Birleşik Devletleri, Andora, Arjantin, Uruguay, Kolombiya, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden de vize alınmasına gerek görülmez.
Hollanda vizesi çıkartırken evraklar için bazı maliyetlerle karşılaşılması gayet normaldir. Hollanda vize ücretleri, yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte vize türüne bağlı olarak da değişir. Turistik vizeler ile aile ziyareti vizeleri aynı ücretlerle çıkartılabilir. Hollanda vizesi çıkartmak isteyenler için vize maliyetleri şöyledir:
Vize İşlemleri