Mesleki statünüze göre aşağıdaki gibidir
Türkiye’den Yunanistan’a turistik seyahatte bulunmak isteyen pek çok kişi Yunanistan vizesi nasıl alınır sorusunun yanıtını arıyor. Resmi adı Helen Cumhuriyeti olan Yunanistan, Balkanlarda yer alır ve Türkiye’nin komşusudur. Yunanistan’ın başkenti Atina’dır ve ülkede kullanılan para birimi Avrupa Birliği’nin resmi para birimi olan Euro’dur. Türk vatandaşları, Yunanistan’a seyahat etmek istediklerinde sahip oldukları pasaport türüne göre vize zorunluluğu ile karşılaşabilir. Özellikle Bordo pasaport olarak bilinen Umuma Mahsus pasaport sahipleri Yunanistan’a vize şartı ile giriş yapabilir. Dolayısıyla 90 günü aşmayan kısa süreli seyahatler için Yunanistan vizesi alınmalıdır. Pek çok ülkede olduğu gibi Yunanistan vizesi alabilmek için de resmi kurumlara vize başvurusu yapılmalı ve başvuru için talep edilen belgeler hazırlanmalıdır.
Yunanistan’a seyahat etmek isteyen Bordo pasaportlu Türk vatandaşları vize uygulamasına tabidir. Yunanistan vizesi alabilmek için ikamet ettiğiniz yerde görevli olan Yunanistan Konsolosluğu ile irtibata geçmeniz gerekir. Yunanistan’a seyahat etmek için gerekli olan vizenin süresi başvuru işlemlerinde önemlidir. Dolayısıyla T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 ikame gününü aşmayacak seyahatleri için Yunanistan vizesi almak zorundadır. Yunanistan vizesi çıkartabilmek için C tipi kısa süreli vize başvuruları konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri üzerinden gerçekleştirilir. Genellikle Yunanistan Konsolosluğu aracılığıyla vize başvuru ve onay işlemleri tamamlanır. Eğer Yunanistan vizesi almak için başvuru yaptığınızda gerek görülmesi durumunda konsolosluk tarafından görüşmeye davet edilebilirsiniz.
Yunanistan Konsolosluğu’na vize başvurusu yaparken, yetkilendirilmiş vize merkezleri veya akredite seyahat acenteleri kullanılabilir. Bu süreçte vizenin onaylanması için gerekli aşamalar aracı kurum tarafından kontrol edilir. Yunanistan vizesinin değerlendirilmesi ve başvurulara onay verme yetkisi Yunanistan Konsolosluğu’na aittir. Bununla birlikte vize başvuru merkezleri ya da seyahat acentelerinin gerçekleştirdiği Yunanistan vizesi başvurularında değerlendirme ve onay yetkisi yoktur. Yunanistan vizesi alabilmek için öncelikle ikamet ettiğiniz bölgede görevli Yunanistan Konsolosluğu’na başvuru için randevu almanız gerekir.
Yunanistan’a vize çıkarmadan gitmek isteyen T.C. vatandaşlarından bazı şartları taşımaları talep edilir. Yunanistan’a vizesiz gidebilmek için Bordo pasaport sahibi olmak yeterli değildir. Ancak T.C. vatandaşları Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip olmaları halinde Yunanistan’a vize uygulaması olmadan seyahat edebilirler. Bu pasaport türlerine sahip olan vatandaşlar, Yunanistan’a giriş için vize almak zorunda değildir. Ayrıca Yunanistan, Schengen bölgesinde bulunan bir ülke olduğu için bu bölgeye üye olan ülkelerle anlaşmaya sahiptir. Dolayısıyla Yunanistan Schengen vizesi sahibi kişiler de ülkeye girişlerinde vize uygulamasından muaftır. Ayrıca yapılan anlaşmalar kapsamında Yunanistan’da kısa süreli veya uzun süreli (oturma – çalışma izni, evlilik vizesi vs.) bulunacak kişiler Schengen üyesi bir ülke vatandaşıysa vizeden muaf tutulur.
Yunanistan’a seyahat yapmak isteyen kişiler, başvuru evraklarını hazırlayarak Yunanistan vize başvuru sürecini başlatabilirler. İkamet edilen bölgeye göre Yunanistan Konsolosluğu seçilerek, yetkili görev alanı içinde başvuru yapılmalıdır. Yunanistan vize başvurusu sırasında işlemlerin daha hızlı ve sorunsuz olmasını isteyenler, seyahat acenteleri veya aracı kurumlar vasıtası ile bu işlemleri tamamlayabilirler. Yunanistan’a yapılacak C tipi yani kısa süreli seyahat için vize başvuruları yetkili konsolosluk bünyesinde gerçekleştirilir. Ayrıca konsolosluğun yetkilendirmiş olduğu Yunanistan vize başvuru merkezleri de başvuru işlemlerini yönetmektedir. Vize başvuru sahibi, gerekli durumlarda Yunanistan Konsolosluğu’na davet edilebilir. Yunanistan Konsolosluğu’na vize için başvuru yaparken bu süreçte mutlaka randevu alınmalıdır.
Yunanistan vize başvuru merkezlerinde vize müracaatları randevulu bir şekilde yapılır. Yunanistan vizesi için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra randevu alıp, randevu gününde ve saatinde orada olmanız talep edilir. Yunanistan vize başvurularının onaylanması halinde başvuru sahiplerinin biyometrik bilgileri alınır. Yunanistan seyahati için vize başvurusu yapan ve başvurusu onaylanan kişiler, konsolosluk tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezleri üzerinden parmak izi bilgileri alabilir. Biyometrik bilgi beyanı, 5 yıl boyunca sistemde kayıtlı kaldığı için her sene alınmasına gerek yoktur. Eğer bir kişinin biyometrik bilgileri Yunanistan Konsolosluğu tarafından kayıt altında tutulmuşsa, VIS ibaresi ile belirtilir. Ancak Yunanistan konsolosluğu yetkililerinin gerek görmesi durumunda bazı istisnai durumlar için biyometrik bilgi beyanı 5 yıl içinde yeniden yapılabilir.
Yunanistan vizesi çıkartmak isteyen T.C. vatandaşları için süreç tamamen Yunanistan Konsolosluğu’nun değerlendirme süresine bağlıdır. Bu sebeple Yunanistan vizesi kaç günde çıkar sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Bununla birlikte Yunanistan’a 90 günlük kısa süreli vize başvurusunda bulunan kişilerin belgelerini doğru biçimde toplaması halinde vize başvurusu onaylanacaktır. Genellikle ortalama 6-8 iş günü içinde çıkan Yunanistan vizesinin onaylanma sürecinde her iki ülke için resmi tatil günlerine dikkat edilmelidir.
Ayrıca seyahat planında, uçak veya gemi biletlerinde herhangi bir problem yaşamamak için Yunanistan vize başvurularının doğru zamanda yapılması gerekir. Yunanistan Konsolosluğu özellikle turizm sezonu döneminde vize süreçlerinde gecikmeler yaşatabilir. Bu yüzden otel rezervasyonlarını ve ulaşım biletlerini, Yunanistan vize başvurusunun geç onaylanabileceği koşuluna göre almak gerekir. Aracı kurumlar veya seyahat acenteleri, Yunanistan vize başvurularının genellikle seyahat tarihinden en az 30 gün önce tamamlanması gerektiğini hatırlatmaktadır.
Yunanistan’a 180 gün içinde 90 günü aşmayan turistik amaçlı seyahat etmek isteyen kişiler, vize başvurularında bulunmalıdır. Yunanistan vizesi başvurularında Bordo pasaporta sahip T.C. vatandaşlarından talep edilen bazı belgeler vardır. Yunanistan vize başvurusu sırasında istenen bu belgeler, kişinin seyahat amacına veya mesleğine göre farklılık gösterebilir. Yunanistan vizesi için gerekli evraklar arasında Yunanistan Konsolosluğu tarafından talep edilen belgeler şunlardır:
Yunanistan vizesi için yapılan başvurularda bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmış olması çok önemlidir. Yunanistan’a seyahat eden kişi bir çalışansa, çalıştığı şirketten verilen yazıları bu evraklar arasına mutlaka koymalıdır. Ayrıca SGK hizmet dökümü de Yunanistan Konsolosluğu tarafından talep edilen belgelerdendir. Bu belgeler kapsamlı bir şekilde hazırlanmadığı halde Yunanistan vizesi başvuruları reddedilebilir.
Türkiye’nin komşusu Yunanistan’a vize almak isteyenler için birbirinden farklı vize türleri vardır. Yunanistan’a vize başvurularında Schengen vizesi olmayan kişilerin talep edebileceği vize türleri belirlidir. 180 gün içinde 90 ikame gününü aşmayan kısa süreli seyahatler için Yunanistan vizesi çeşitleri şunlardan oluşur:
Bu tür Yunanistan vizesi başvurusunda bulunmak için öncelikle Yunanistan Konsolosluğu seçimine dikkat edilmelidir. Çünkü vize başvurusunda bulunacak vatandaşların ikamet bölgesinde hizmet veren Yunanistan Konsolosluğu ile iletişime geçmesi gerekir. Uygulamada her Yunanistan Konsolosluğu, kendi yetki alanına göre hizmet verir. Dolayısıyla ikamet adresinize göre farklı bir Yunanistan Konsolosluğu’na vize başvurusu yapmak istediğinizde bu başvurunuz onaylanmaz.
Yunanistan Konsolosluğu’ndan alınan veya online platformdan indirilebilen vize başvuru formunun mutlaka kurallara uygun bir şekilde doldurulması gerekir. Yunanistan vizesi başvuru formu üzerinde yer alan bilgilerin hepsi kişisel bilgiler kullanılarak doğru ve eksiksiz biçimde doldurulmalıdır. Yunanistan vizesinde başvuru formu doldururken, seyahat amacına göre bazı bilgiler farklılık gösterebilir. Dolayısıyla kendi seyahat amacınızı ve konaklama süreçlerinizi göz önünde bulundurarak vize başvuru formunu doldurmanız gerekir. Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz Yunanistan Konsolosluğu yetkilileriyle iletişime geçerek detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun dışında pek çok seyahat acentesi veya aracı kurum da Yunanistan vize başvuru formunun doğru şekilde doldurulması konusunda danışmanlık bilgisi vermektedir.
Yunanistan vize başvuruları, yetkili konsolosluk tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda reddedilebilir. Özellikle Yunanistan vize başvuru belgelerinde hatalı veya eksik evrak ibraz eden kişilerin vize başvuruları onaylanmaz. Bu süreçte Yunanistan vizesi başvurusunda bulunan kişiye, neden vize reddi yapıldığı bilgisi verilir. Eğer vize reddinin geçerli bir sebep olmadığını düşünüyor ve süreçte bir yanlışlık olduğunu iddia ederseniz, Yunanistan vize reddine itiraz edebilirsiniz.
Yunanistan vize reddine itiraz yapabilmek için ikamet ettiğiniz bölgede görevli olan Yunanistan Konsolosluğu ile irtibata geçmeniz gerekir. Bunun dışında vize başvurularının reddedilmesi durumunda itiraz süreci aracı kurumlar tarafından yönetilebilir. Dolayısıyla Yunanistan vizesi için başvuru yaparken aracı kurumlardan danışmanlık hizmeti aldıysanız vize reddine itiraz edebilirsiniz. Ayrıca seyahat acenteleri üzerinden yapıla n Yunanistan vize reddine de itiraz edilebilir.
Yunanistan, Schengen üye ülkeler arasında yer alır. Yapılan anlaşma kapsamında Schengen vizesi olan yani bu bölgeye üye ülkelerden birinin pasaportunu taşıyanlar, Yunanistan’a vize muafiyetiyle giriş yapabilir. Yunanistan’ı 180 gün içinde 90 gün kısa süreli seyahat etmek isteyenler sahip oldukları Schengen vizesini kullanabilirler. Schengen vizesi Yunanistan seyahatlerinde ayrıca vize çıkarma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Bununla birlikte Yunanistan’ın girişlerde vize istemediği Schengen bölgesi ülkeleri arasındaki devletlerden bazıları şunlardır: Brezilya, Yeni Zelanda, Paraguay, Peru, San Marino, Kosta Rika, Arjantin, Meksika, İsrail, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Solomon Adaları…
Yunanistan’a seyahat etmek isteyen kişilerden talep edilen evraklar arasında vize ücretinin ödendiğine dair dekont da bulunur. Dolayısıyla bu ülkeye turistik amaçla gidilecek olsa bile vize ücretinin ödenmiş olması gerekir. Yunanistan vizesi ne kadar diye merak edenler için Yunanistan vize ücreti, seyahat amacına ve vize türlerine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle Yunanistan turistik vize harç ücreti 100 Euro olarak belirlenmiştir. Bu ücretin ödenip Yunanistan vizesi için gerekli belgeler arasına dekont evraklarının konulmuş olmasına dikkat edilmelidir.
Vize İşlemleri